Политическата воля за отнемане на пристанище Росенец, през което

...
  Политическата воля за отнемане на пристанище Росенец, през което
Коментари Харесай

Кого плаши отнемането на концесията за Росенец?

 

Политическата воля за лишаване на пристанище Росенец, през което влиза целият (руски) петрол в България, ненадейно се откри. Партиите, обединили се зад нея, са съюзилите се в " конституционно болшинство "  - ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи, а концепцията пристигнала от ДПС. Съответният законопроект беше утвърден за първо четене от Комисията по икономическа политика в същия ден, в който беше импортиран в деловодството на Народното събрание. След като дефинитивно бъдат признати измененията в Закона за надзор по използване на ограничаващите ограничения предвид на дейностите на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна, прекратяването на контракта за 35-годишната концесия ще е реалност до седмица. 

Съпротивата на президента

С тези темпове прекратяването може да се извърши до края на лятната сесия на 49-ия парламент. Но дейностите на правителството зависят от това дали президентът ще забави указа за издание на измененията в " Държавен вестник " или ще наложи несъгласие, което ще е в допълнение отсрочване, изключително в случай че Народното събрание е разхлабен за лятна почивка. Румен Радев към този момент се разгласи против отнемането на врата от " Лукойл "  с коментара, че е " вследствие на корпоративни апетити или спешен пиар ".

Именно назначеното от него служебно държавно управление не извърши закона, признат от 48-ия парламент, който предвиждаше, че " предоставените концесии за реализиране на действия в стратегически обекти от голяма важност за националната сигурност, засягащи петрол и артикули от нефтен генезис с генезис Русия (...), се приключват в едномесечен период от приемане на позитивно решение от Европейската комисия ". Сега се поправя същият закон, само че този път срокът е седмица, няма да се чака нотификация от Европейска комисия, а кабинетът не е зависещ на Радев и проруските му предразположения.

Войната в Украйна разклати статута на недосегаемия за българските управляващи и регулатори " Лукойл ", чиято процедура да не заплаща налог облага е пословична, както и монополното му състояние на българския пазар на горива. Заради глобите против Русия и ембаргото върху вноса на съветски недопечен нефт и модифицирани нефтени артикули " Лукойл "  продаде рафинерията си в Италия. България е единствената страна, получила дерогация за вноса на съветски нефт по море до края на 2024-а година, а бургаската рафинерия на " Лукойл "  е най-голямата в Югоизточна Европа. Руската компания разполага със 17 месеца да диверсифицира доставките и да се приготви за работа с неруски нефт, с какъвто няма проблем да работи - стига да изиска. Промяната обаче ще се отрази на бизнеса на " Лукойл ", приходите и облагата, обезпечавани до момента с помощта на евтиния съветски петрол и схемите за ценообразуване, работата " на ишлеме "  и приспаните за съветския монопол регулатори и контролиращи органи.

Вече има прогнози, че крайната цел на повреждане на концесията за пристанище Росенец, подписана през март 2011-а година, при първия кабинет на ГЕРБ и Бойко Борисов, е " Лукойл "  да продаде " Нефтохим ", както постъпи с активите си в Италия. 

Предизвикателствата

Прекратяването на контракта за концесията повдига най-малко пет казуса за разрешаване: правосъдни каузи, сигурност на доставките, в това число по какъв начин ще бъдат определени компаниите, които ще обезпечават танкерите с неруски нефт, капацитетът на страната да оперира порт Росенец - и, в случай че се наложи, да поеме и оперативния надзор на рафинерията. 

А в случай че " Лукойл "  реши да продаде " Нефтохим ", дейностите, които държавното управление ще предприеме, са от изключително значение. Както в тази ситуация с италианската рафинерия, по този начин и в " Нефтохим "  българската страна има така наречен " златна акция ", която ѝ дава правото да блокира или постанова условия върху покупко-продажби за стратегически значими компании. Но правата по тази " златна акция "  от 2017-а година насам държи Красимир Първанов - същият, след чийто автограф България беше задължена да заплати над 660 милиона евро за реакторите на АЕЦ " Белене ". Изпълнителната власт се оправдава от три години, че създава критерии за избор или пък нова методология за бъдещия представител в Надзорния съвет на " Лукойл Нефтохим Бургас ". В реалност няма никакви законови спънки Първанов да бъде заменен и без такива - стига да е реализирано съглашение сред политическите сили кой ще е идващият.

По предложение на  " Демократична България "  вече беше признат и закон за действен надзор на " Лукойл Нефтохим Бургас ". Така при заплаха от засягане на националната сигурност или корист с монополно състояние или нарушение на ограничаващи ограничения, наложени от интернационалните организации и наложителни за България, в рафинерията за оптимален период от една година може да влезе специфичен шеф. 

Неизбежни са и правосъдните каузи. " Лукойл Нефтохим Бургас "  АД има намерение да се обърне към съда за отбрана на своята делова известност, показва компанията в обществена позиция през днешния ден. Но глобите против Русия ще се окажат сериозен мотив. Освен петролното ембарго, западни кораби не могат да транспортират съветски недопечен нефт и да правят други услуги, в случай че цената му не е под 60 $ за барел.

Тест за властта

Развалянето на концесията и връщането на пристанище Росенец на страната е тест и за успеваемостта на изпълнителната власт. Министерството на превоза е декларирало подготвеност да оперира врата, когато прекратяването на контракта стане факт.

От една страна, до момента доставките на съветски нефт и износът на подготвена продукция за превозване по море постоянно бяха обвеяни с съмнения за укриване на действителни количества. Причина за това беше слабият надзор от страна на страната. Паметна е борбата на починалия към този момент шеф на митниците Ваньо Танов да бъдат инсталирани измервателни уреди на Росенец, само че също и слабият митнически надзор - освен като брой чиновници. Имаше случаи, при които митничари разпломбираха поставените от Агенция " Митници "  контролни уреди, които да наблюдават пътя на горивата, с цел да манипулират данните. 

За България, чиято власт е " прославена "  с корупционни подвизи и корпоративни зависимости, ще е предизвикателство да покаже, че държавният порт Росенец няма да стане следващият " златен мочур ". 

Въпросът на въпросите

Големият въпрос е по какъв начин ще се и с какъв брой ще се трансформират цените на горивата на българския пазар, които не спаднаха поради получената от Европейски Съюз дерогация. А едва тази година Комисията за защита на конкуренцията най-накрая видя казуса с данъчните хранилища за горива и наложи санкция от 195 милиона лв. на " Лукойл "  заради корист с господстващо състояние на пазара. Но компанията апелира, а до момента в който тече правосъдният спор санкцията не е платена и по-същественият проблем е, че продължава да не допуска  други компании до данъчните хранилища за горива.

Проруските последователи отпред с президента към този момент стартираха с плашенето как България няма да изкара без съветския нефт. Същото обясняваха преди време и за съветския газ, и за съветското нуклеарно гориво. Сега не взимаме газ от Русия, а цената е ниска, съобщи по този мотив депутатът от Демократична България Ивайло Мирчев. 

България постепенно се измъква от съветската енергийна примка, въпреки сега да е единствен европейски пазар на Русия за недопечен нефт. Скоро и това ще завърши.

Емилия Милчева, Дойче веле
Тази публикация ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР